Cum să renovezi o bucătărie mică

Stiu, mulți oameni își petrec vacanța la malul mării plimbându-se prin orașe superbe, relaxându-se în resorturi de lux și bucurându-se de tot ce le poate oferi viața mai frumos. Eu nu sunt așa. Nu mă bucur dacă nu repar ceva, dacă nu renovez o baie sau o bucătărie, dacă nu vopsesc un perete cu var etc. Altfel spus, în drumul către toate lucrurile relaxante și frumoase, trebuie să existe și niște provocări majore, ca să simt că îmi merit relaxarea.

Cred că totul a pornit din perioada facultății, când nu ieșeam din casă dacă nu aveam o listă de minimum 3-4 lucruri de rezolvat, numai așa consideram că îmi optimizez timpul. Evident, treptat am acceptat provocări tot mai mari, iar în ultima perioadă am început să mă implic, tot mai tare, în diverse renovări.

Vechiul design al bucatariei

Ce este ieftin te costă scump

Îmi place domeniul DIY, dar, să fiu sincer, tot la specialiști apelez, fiindcă este mai ieftin și mai sigur. Un alt principiu este să cumpăr cele mai bune materiale pe care mi le permit; altfel, ajung să regret, garantat! Am făcut de prea multe ori greșeala aceasta ca să nu învăț ceva din ea.

Materialele ieftine se instalează greu, se strică mai repede, te costă să le repari, iar dacă nici nu ai timpul să te ocupi de astfel de aspecte, imaginea “dezastrului” este completă!

Vă povesteam că am cumpărat acum câțiva ani o căsuță în Grecia. Achiziția a fost simplă, datorită unui bun avocat, dar renovarea diverselor lucruri din casă reprezintă o întreagă poveste, cu multe episoade, fiecare vacanță putând purta titlul unei lucrări. De exemplu: schimbat podeaua, vopsit tocăria, renovat baia, renovat bucătăria etc. Sună distractiv, nu? Așa îmi place mie să mă relaxez în vacanță… 🙂

Bucătărie mică, schimbări mari

În cazul bucătăriei am făcut destul de multe schimbări necesare, funcționale și estetice. Am schimbat faianța, am placat cu granit blatul (inițial era mozaic și ciment), am vopsit pereții si dulapurile cu albastru (un bleu ciel), am schimbat becul cu o aplică, am pus niște rafturi pentru pahare, fiindcă spațiul de depozitare este oricum destul de mic și nu are dulapuri suspendate (oricum nu ar fi avut loc).

Noul design al bucatarioarei

Provocarea supremă a fost însă schimbarea instalațiilor sanitare și, implicit, adăugarea unei țevi de apă caldă de la boilerul electric, fiindcă inițial în bucătărie era exclusiv apa rece, după cum se poate observa din poză.

Am avut noroc să găsim o super-echipă de instalatori, acreditați să lucreze cu contoarele de apă, iar în câteva zile totul era gata cu instalațiile. Mai mult a durat partea estetică: au trecut un an sau doi și mai multe “vacanțe” până să renovăm tot ce ne propusesem.

Chiuveta perfectă?

După ce am reparat instalația, intrasem în vrie fiindcă pe insulă nu prea reușeam să găsim chiuvete la dimensiunea dorită, din materialele pe care le luam în considerare, astfel încât să nu fie prea grea pentru suportul existent, să se încadreze cromatic, să nu așteptăm cu zilele sau săptămânile până se livrează etc.

Când tot ne chinuiam noi să găsim o soluție, am observat pe marginea chiuvetei actuale că era scris ceva. Scrisul nu era foarte lizibil, fiind parțial acoperit de vopsea. Curățăm repede vopseaua și – surpriză! – descoperim că… avem o chiuvetă FRANKE. Ne-a făcut ziua!

Ne-am sfătuit și am ajuns la concluzia că merită recondiționată, iar astfel bucătăria să fie cât mai aproape de final, fără să mai implice și alte modificări structurale. Sincer, a fost probabil cea mai bună decizie: după ce am curățat bine chiuveta, totul arăta impecabil, iar aceasta se încadra perfect în decor.

CHIUVETA FRAGRANITE FRANKE ANTEA AZG 611 – 86 BIANCO

În concluzie, când renovezi o baie sau o bucătărie, cumpără cele mai bune materiale pe care bugetul ți le permite. În timp se păstrează mai bine, fiind mai robuste, nu le repari tot timpul, costurile cu instalarea lor sunt, în general, aceleași – deci, nu prea sunt motive să alegi lucruri mai puțin calitative.

Probabil că, la un moment dat, vom considera să renovăm iar această bucătărioară și cred că o să alegem tot o chiuvetă FRANKE, dar una confecționată dintr-un amestec de granit natural și o rășină acrilică.

De asemenea, cel mai probabil vom căuta electrocasnice produse tot de FRANKE, fiindcă se vor păstra mult mai bine pe termen lung și oferă un super-confort în utilizare.

Savurează rezultatul cu un frappe

Nu știu dacă se observă din pozele de mai sus, unde este prezentată bucătăria după renovare, dar elementul central si indispensabil îl reprezintă mini mixerul de frappe (costă vreo 5 lei și se găsește la IKEA).

Rețeta este destul de simplă:

  1. Într-un pahar se pun: o linguriță de ness (cafea solubilă), una de zahar, puțină apă rece;
  2. Se amestecă cu mini mixerul conținutul până face spumă (jumătate de pahar sau mai mult);
  3. Se toarnă lapte peste ness-ul amestecat, cam o jumătate de pahar de lapte, după gust;
  4. Se adaugă câteva cuburi de gheață și un pai, ca să fie experiența completă!

Ultimul pas, dar si cel mai important: caută un colțisor să te ascunzi de lumea dezlănțuită și bucură-te de băutura ta, pregătindu-te astfel să faci lucruri “speciale”, cu mai multă energie 🙂

Drink coffee, do stupid things faster with more energy!

5 thoughts on “Cum să renovezi o bucătărie mică

    1. As vrea sa scriu si eu un articol sau doua, in competitie, dar o sa mai curga ceva apa pe Dunare pana ajung la nivelul vostru, daca voi ajunge vreodata. Apropo, am citit cartea de la tine si povestea ta mi-a placut. Bravo!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s