Criză, concedieri, faliment… De când cu pandemia, mediul de afaceri pare paralizat într-o paradigmă apocaliptică. Alții, favorizați (cel puțin deocamdată) de context, turează motoarele pentru a se adaptala situație. Nimeni nu știe însă cât va ține criză și cum ne va afecta la nivel global, dar cu siguranță lumea nu va mai fi la fel – și asta nu este neapărat rău, dacă învățăm ceva și ne mobilizăm. Cum poate face asta o afacere mică? O lecție importantă pentru antreprenori poate fi chiar criza anterioară – cel puțin, așa este pentru mine.
Ce am învățat lansând un start-up și cum mă poate ajuta acum vă povestesc în cele ce urmează.
De la multinațională la antreprenoriat. Cum să te arunci cu capul înainte
În 2006 lucrurile erau destul de calme în România. Consumul și piață imobiliară tot creșteau, mulți investeau în terenuri abia scoase din circuitul agricol, cu speranța că își vor construi acolo case sau le vor vinde apoi la supra-preț. Ce mai, dezvoltare cu viteză maximă, în toate direcțiile! Puțini păreau conștienți de faptul că economia funcționează ciclic și că, de obicei, prețurile care urcă mai și coboară. OK, până la urmă, toate monedele sunt afectate de inflație, dar nimic nu te pregătește cu adevărat pentru o criză economică.
La finalul anului 2006 am decis că este cazul să înființăm propria companie și să oferim consultanță. Absolvisem o facultate de management, una de drept, un doctorat în marketing și aveam experiență într-o multinațională din Elveția, iar partenera mea avea background în comunicare. Am înființat firma din ultimul salariu de angajat, timp în care cunoscuții ne cântau deja prohodul înainte să începem, considerându-ne nebuni să renunțăm la niște salarii “sigure”. Dar ce aveam de pierdut?
Click aici pentru a lectura articolul integral, publicat in exclusivitate pe standard.ro.