Tehnologia 5G si controversa

Cu ce este diferita tehnologia 5G fata de 3G sau 4G? O mare diferenta o reprezinta frecventa de operare (mult mai ridicata in cazul 5G), faptul ca sunt necesare, teoretic, mai multe antene pentru o buna acoperire, dar, in primul rand, ca permite viteze de transfer superioare.

Noul concept IOT (Internet of Things) se va implementa mult mai facil cu aceasta noua tehnologie, permitand multor dispozitive sa se conecteze mai eficient la Internet. Astfel, viata noastra va deveni mai usoara si mai placuta, multe activitati care inainte ne ocupau timp reducandu-se acum la atingerea unui buton de telefon sau chiar realizandu-se automat.

De unde insa toata controversa aceasta privind noua tehnologie 5G? Simplu: de la lipsa interesului operatorilor si a statelor sa informeze publicul intr-un mod obiectiv, transparent si eficient privind beneficiile si riscurile acestei noi tehnologii.

Statele s-au aruncat intr-o batalie privind cine instaleaza aceasta tehnologie si are monopol in diverse teritorii (ex. SUA vs. China in Europa), iar daca initial era o cursa tehnologica, a devenit una comerciala, iar in final – o confruntare politica intre doua sisteme total antagonice, respectiv capitalist vs. comunist.

Iar ca lucrurile sa fie cu adevarat complicate, se vehiculeaza si diverse teorii conform carora statele considera sa “confiste” si sa utilizeze aceasta tehnologie pentru a controla mai abitir populatia…

Statul roman estimeaza ca va incasa multi bani din implementarea acestei tehnologii si vanzarea de licente 5G, dar nici nu a facut aproape nimic pentru a informa oamenii ce riscuri si beneficii prezinta aceasta tehnologie.

Companiile de telecomunicatii au si ele vina lor: zeci de ani s-au concentrat pe a-si promova propriile servicii prin reclame cu mesaje “reciclate” si desene animate tembele, au redus la minimum majoritatea call-center-urilor cu asistenta umana, iar toate aceste lucruri probabil ca i-au indepartat de clienti prin mesajele lor pur comerciale, care nu prea informeaza obiectiv.

“Batalia” pentru implementarea unei tehnologii se poarta, de multe ori, cu arme comerciale, dar si politice, cand sumele sunt suficient de mari sau implica si controlul asupra informatiei – indiscutabil, cea mai valoroasa moneda, in prezent.

In principiu, rolul tehnologiei este sa ne apropie, dar vehementa unora in a promova tehnologia cu orice pret si fara argumente, blamand pe cei care nu o inteleg din lipsa de informatii sau nu o doresc din orice motive economice, face ca aceasta controversa sa fie cat se poate de reala, dar nu in continut, ci in forma.

Eu cred ca, pana la urma, aceasta tehnologie 5G va fi adoptata si folosita de oameni, cum este si normal, dar aroganta unor “early adopters” va continua sa divizeze societatea. Multe teme par inventate pentru a tine oamenii ocupati cu discutii inutile si a diviza pe motive de varsta, religie, educatie, viata sexuala etc. Marele castig al celor care vor sa divizeze este ca lanseaza non-subiecte si oamenii ajung sa se certe pe forma, nu pe fond.

Este ironic cum prinde teren o astfel de controversa legata de tehnologie intr-o tara ca Romania, care rade paduri intregi si importa gunoi, incinerand reziduuri toxice langa capitala, fara sa existe un referendum sau sa se educe populatia privind sortarea deseurilor si importanta reciclarii.

Ironic, ne pregatim sa adoptam tehnologii de comunicatii de ultima ora, dar avem o infrastructura rutiera de secol XIX, fara sperante ca vom conecta prea curand principalele orase ale Romaniei prin autostrazi moderne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s