Povesti despre educatia superioara

Știai că Universitatea Stanford s-a infiintat cu banii donați de familia unui senator american, un bogat om de afaceri, magnat al cailor ferate? Pe internet circulă o povestioara conform căreia o familie care dorea inițial să doneze bani Universitatii Harvard, unde studiase fiul lor decedat, dar din cauza aroganței conducătorului instituției au decis că mai bine investesc într-o instituție noua.

Adevărul este că soții Stanford au fost în vizită la Presedintele Harvard, dar tocmai sa afle cum pot înființa o nouă facultate și puțin probabil că au ajuns acolo sărăcăcios îmbrăcați, cum spunea povestioara de pe Internet, fiindcă vorbim totuși de un senator foarte bogat. Iată la acest link povestea, versiunea adevărata, publicată în revista Stanford.

In SUA, primele 25% din universitățile de top atrag peste 11 miliarde de dolari în donatii. Asta spune mult despre valorile acestei societăți, despre faptul că progresul este văzut prin educație, iar că familiile bogate aloca un important suport comunităților unde sunt formați copiii lor.

Din păcate, la noi am citit că cei mai bogați 15 romani aveau datorii imense la stat, acum vreo 10 ani, iar unul din varful topului a dat în judecată un jurnalist fiindcă a avut “tupeul” sa scrie într-o revistă economica, la acel moment, acest lucru și astfel l-a “defăimat” pe el și familia sa. Magnatul autohton a pierdut, pe 30 noembrie a.c., toate procesele in care cerea despăgubiri mari in bani jurnalistului, inclusiv la CEDO, fiindcă lucrurile prezentate de jurnalist erau fapte de interes public, nu atacuri la persoana.

Modul în care ne investim timpul și resursele ne vor forma viitorul, iar exemplele celor mai bogați influențează masiv direcția de dezvoltare a unei societăți.

Credit foto: Dom Fou / unsplash.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s